Idag på fettisdagen är det många som slickar sig om munnen, om de har kunnat hålla sig från att tjuvstarta med semmelpremiären förstås!
Numer finns semlor att få tag på redan efter jul, men för de renläriga fantasterna så äts semlan traditionellt från fettisdagen och fram till påsk. Ordet semla kommer antagligen från latinets semila som betyder fint mjöl och enligt muntlig tradition tillkom den moderna semlan genom att det var tillåtet att äta bröd under fastan som man kunde förse med dolda godsaker för att smita undan fastebestämmelserna! Man började göra hål i semlorna och lägga in olika fyllningar vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.
Ett bra tips om du vill baka själv är att göra mindre semlor, så kan man välja om man vill ha en liten och naggande god eller om man orkar flera. Personligen tycker jag att det pudriga locket är det godaste på hela
semlan!
Anna LB, Livet hemma redaktionenROSMARIE metervara 69 kr/m, har som ett florsockrat rosmönster, EPISTEL serveringsfat 59 kr, ENVIS tårtspade och tårtkniv 39 kr.
Semmelbullar (ca 16 st normalstora)
100 g margarin eller smör
2 1/2 dl standardmjölk
1/2 paket (25 g) jäst
1 msk stött kardemumma
1 kryddmått salt
3/4 - 1 dl socker
3 msk ljummet vatten
1 medelstort ägg
8-8 1/2 dl vetemjöl
Brödglans:
1 ägg + 1/2 kryddmått salt
1. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om och låt stå i 3 minuter. Häll sedan över den ljumma mjölken, knäck ner ägget och rör om igen. Tillsätt mjölet blandat med kardemumman. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande.
2. Låt den jäsa övertäckt i sin bunke i 1- 1 1/2 timme. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Täck två plåtar med bakplåtspapper eller smörj plåtarna. Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
3. Skär först degen i 4 delar. Dela därefter en del i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten degbit till fina släta bullar.
4. Lägg en handduk över de utbakade bullarna och låt dem jäsa i ungefär 20 minuter. Pensla dem sedan generöst med uppvispat ägg. Grädda ganska högt upp i ugnen i 8-11 minuter. Täck genast de färdiga bullarna med en handduk och låt dem svalna så.
Fyllning
Dela bullarna så att du får ett lock och en underdel. Gröp ur en del av inkråmet i bullen och fyll med mandelmassa. Toppa med vispad grädde och locket som pudras med florsocker.
Skedar ur LÖJA bestickserie, 299 kr för 24 delar, SKYN serveringsskål 59 kr/ 2 st, ENVIS tårtkniv och tårtspade 39 kr, i vit melamin, MÅLTID serveringsskål 29 kr, fin i formen till semlor.
Foto: Roland Persson
Matstylist: Elin Åström