Quantcast
Channel: IKEA Livet Hemma – inspirerande inredning för hemmet
Viewing all 2507 articles
Browse latest View live

Strålande julkulor

$
0
0

Nu kan vi så smått börja dekorera för jul hemma. Och du behöver inte ha en gran för att njuta av julgranshängen. Skapa ett blickfång av hängen och kulor genom att duka upp dem på ett fat. Vackert för sig och fint som höjdpunkt i en dukning.

Använd det du har: En pianopall kan bli ett sidobord och gamla notblad kan bli en fond på väggen. De nötta noterna andas svunna tider och en viss glamour. Tejpen blir en detalj i sig som gärna får synas. Lägg till gnistrande kulor och hängen, vackra band gör kulorna ännu mer delikata! En girlang med hängen skapar också festlig stämning. 

Julhängen hittar du i julbutiken på IKEA. Själv har jag investerat i rara flugsvampar. Men oj, så förtjust jag har blivit i kulorna som ser ut som discobollar!

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen
Bjud på julgodis. YRSNÖ kula i glas, 49 kr för 4 st. YRSNÖ hängande hjärtan 29 kr för 6 st. YRSNÖ krona, 49 kr för 3 st.
Gör din egen julgirlang. Blanda kulor i olika metaller och häng på ett snöre. YRSNÖ kula, set om 50, röd, guld-/silverfärgad för 79 kr.


Julpyssel: Nya kuddar

$
0
0

Under den här tiden på året tillbringar vi en större del av vår tid inomhus. Finns det något bättre än att krypa upp i soffan när det mörkt och kallt ute? I år vill jag ha nya kuddar att bulla upp med.

Istället för att köpa nya kuddar, kan du på ett enkelt sätt piffa upp dem som redan finns där hemma! Brodera eller sy fast mjuka dekorationer och gör dina egna personliga kuddar i jul. Här har vi använt IDGRAN dekoration i vitt och grått.

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

IDGRAN kudde vit/röd 129 kr, IDGRAN dekoration, set om 5, vit/grå 39 kr, IDGRAN stolsdyna, grå 59 kr, FORMAT golv/läslampa, förnicklad 399 kr
IDGRAN dekoration, set om 5, vit/grå 39 kr, AINA kuddfodral blekt 59 kr, IDGRAN FLINGA pläd grå/vit 99 kr

DIY: En ullig julkudde!

$
0
0

Skapa en ulligare jul med en kudde som du broderar själv. Brodösen Karin Holmberg har pimpat kuddfodralet AINA med texten ”Have A Woolly Christmas!”, garnbollsfrans och ett ulligt får. Låt dig inspireras för nu gör broderiet comeback.

Du behöver nål, garn, något att brodera på, en penna och en sax. Enklast är att använda ett färdigt kuddfodral. Fåret på kudden är broderat med läggsöm och efterstygn. Ullgarnet är repat från en stickning.
Kuddfodralet AINA finns i fem färger och kostar 59 kr. IDGRAN kudde kostar 129 kr, en kompis till din kudde eller alternativ för dig som gillar stilen men inte hinner brodera själv.

- Läggsöm är en bra teknik om du ska täcka en yta och har lite bråttom. För att få extra krull i lockarna repar du upp något som är stickat, lägger tråden på tyget och syr fast med små stygn. Jag använde vit sytråd så att stygnen inte syns så mycket, säger Karin Holmberg. 

Bollarna är enkla att göra. Du tar en pappskiva, klipper ut två cirklar och gör ett hål i mitten. Sen lägger du dem ovanpå varandra och lindar garn runt, runt tills det inte får plats mer. Sen klipper du upp garnet mellan cirklarna och knyter en garnbit runt om. Sist tar du bort kartongen och klipper bollen jämn.

- Jag gillar att jobba med text, säger Karin. Man kan fuska och skriva ut ett typsnitt från datorn och rita upp med en penna. Här blir det ett budskap om en ulligare jul.

Vem som helst kan börja brodera och Karin tycker att man ska ta ut svängarna och experimentera. Ett mönster kan komma från ett foto eller ett urklipp i tidningen. Allt kan vara förlaga! Du gör en mall genom att rita av mönstret på kartong och sen följer du konturerna med en penna på tyget. Eller så ritar du ett mönster på fri hand.

- Ha inte för höga krav på dig själv. Släpp loss och ha kul! Mycket ser svårt ut, men var inte rädd för det. Ett knep är att lägga undan det du håller på med en stund och ta fram det igen lite senare så kommer du vidare.

Karin Holmberg har broderat sedan hon var liten. Hon är utbildad vid Handarbetes Vänner i Stockholm och hennes verk har bland annat ställts ut på Röhsska musset, Nordiska Museet och möbelmässan i Milano. Hon har kurser i broderi över hela Sverige, se datum på Brodösens blogg. Och nästa år kommer en ny bok med inspirerande broderiidéer ut.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

Snart visar vi brodösens pimpade paketpall, missa inte den!

Gästbloggare: Julkrans

$
0
0

Julen är kransarnas högtid. Det är under december månad som det tillverkas mest kransar – både i hemmen och hos blomsterproffsen. Jag är ju som bekant förespråkare av kransar året om, men okej, gör du bara en, gör den till jul.

Att tillverka en krans är urenkelt. Enklast är en krans med mossa som grund. Sedan nålar man fast dekorationerna och där kan man låta sin fantasi flöda fritt.

Jag är rätt så naturlig av mig och undviker plast och annat oäkthet i mina kransar, men i år piffade jag till min krans med lite guldfärg. För jag är också en ”man tager vad man haver” –typ – och nu råkade jag ha torkade silverpäron och ute hittade jag kardborre, som är så häftig i formen. Men, de var lite tråkiga i färgen. Guldfärgen fixade det!

Minna Mercke Schmidt, Blomsterverkstad, för Livet Hemma

Material:
Halmkrans
Mossa
Kardborreväxtens ”bollar”
Silverpäron med blad
En kort gren, gärna med mossa på
Juteväv, ca 6cm bredd
Dekorband
Spoltråd (ståltråd på rulle)
Elefanttråd (metalltråd)
Avbitartång
Täck halmkransen med mossa, vira fast med spoltråd. Linda juteväv runt den mossklädda kransen, bind fast med dekorationsband.
Spraymåla kardborre och silverpäron. Undvik att måla bladen.

Klipp metallpinnen till 5-7 cm långa bitar och böj till U-form. Nåla först fast grenen på kransens nedre kant och sedan de guldfärgade dekorationerna. Gör en ögla av spoltråd på kransens baksida för upphängning.

Fotograf: Minna Mercke Schmidt

Pixliga pärlor i paketet!

$
0
0

Att göra pärlplattor kan nästan övergå i mani, min äldsta dotter är nästan inte kontaktbar när hon “pärlar” och hon övervakar strängt sin pappa när han med darrande hand ska stryka plattorna så att de hänger ihop. Men visst blir det fint! Och med lite övning kan man lämna de givna ramarna och låta fantasin styra de små färgglada pixlarna. 

 

Ett bra julklappstips är att rama in barnens fina alster till mor- och farföräldrar. Testa gärna blandteknik så kan pärlor, teckningar och små böcker bli ett multikonstverk i 3D! Det blir också ett roligt julpyssel, där konstnärerna själva känner att de har de finaste klapparna att ge. För vem vill inte ha ett handgjort paket tillverkat med största koncentration och passion? 

Anna L-B, Livet hemma redaktionen
RIBBA ram med passepartout och extra djup 149 kr, 50 x 50 cm, MYCKET serveringsskål 9 kr. Konstverk av oskattbart värde!
PYSSLA pärlor 49 kr, MYCKET serveringsskål 9 kr.

Gästbloggare: Hej från blommiga tomteverkstan!

$
0
0

Nu pysslas det för fullt. Under bearbetning är det en blandad kompott med dekorationer med blommor, blad, kvistar, mossa och snören - allt (och lite till) som gör julen till jul. Nedan visar jag mina favoriter, enkla men åååh så härliga. Både till att pynta det egna hemmet med, men också att ge bort. Egenhändigt skapat uppskattas massor, det vet vi ju alla!

Ett ständigt återstående inslag i vårt julhem är julgran. Eller julgranar får jag ju säga, för förutom den stora fina mitt i vardagsrummet, pysslar vi ihop små minigranar som sprider julglädjer och är så roliga att tillverka. Man kan göra tio och ändå ha idéer till tio till.

Minna Mercke Schmidt, Blomsterverkstad, för Livet Hemma

YRSNÖ krukor 19-49 kr

Minigran med mossa dekorerad med röd-vit snöre

Material:
Oasis – hobby- och blomsteraffärer
Mossa – skogen, fråga markägaren
Slät kniv - kökslådan
Naturpinne - skogen
Kruka  - YRSNÖ kruka 19 kr
Spotråd - hobbyaffär
Metallpinne, på floristspråk elefanttråd – hobby- och blomsteraffärer
Snöre - YRSNÖ band, beige, röd 39 kr
Band
Papper

Så här gör du: 
Skär oasisen till en kon. Täck med mossa, vira fast med spoltråd. Klipp till orta metallpinnar som du böjer till U-form. Nåla fast snören på toppen av granen med dessa och snurra sedan snören runt granen. Nåla fast ändbiten på liknande sätt.  Skär en bit oasis eller ta dekormassa (köps på hobbyaffärer) och fyll krukan. Stick in en pinne i konen och därefter i krukan. Se till att den står stadigt.
Minigran med mossa dekorerad med jutevävsband
Gör som ovan, använd jutevävsband istället för röd-vit snöre.

Minigran med papper, snöre, hortensia och grankvistar
Täck oasis med papper, nåla fast med U-formade metallpinnar. Sy fast snöre på kanten längt ned, stick i grankvistar mellan snören och pappret. Toppa med torkad hortensia. Stick in en pinne i konen och därefter i krukan. Se till att den står stadigt.
Hyacinter på rad

Material:
Hyacinter
Avlång kruka - YRSNÖ kruka, oval 49 kr
Jord
Mossa – skogen, fråga markägaren. Säljs också på de flesta matbutiker och
blomsteraffärer så här års.
Pinne - skogen
Tejp - hobbyaffär
Snöre – YRSNÖ band, beige, röd 39 kr
Kraftig ståltråd – hobbyaffär
Bjällra - hobbyaffär

Plantera hyacinterna. Täck jorden med mossa. Tejpa fast en skylt på pinnen som du skriver på eller gnuggar fast en text som jag gjort. Bind fast juliga snören.

Forma ståltråden till ett hjärta, lämna två ”ben” så du kan sticka det färdiga hjärtat ned i krukan. Snurra fast snöre på hjärtan, bind fast ändbitarna längst ned. Häng en bjällra på hjärtat.
En rolig detalj i julehemmet – en liten tavla med valfritt julbudskap. Perfekt att skriva julbordsmeny på och ställa på festbordet på julafton. TOLSBY ram, 9 kr
Minigran med äpplen

Oäkta funkar bäst ibland. 

Material:
Julgran – FEJKA konstgjord krukväxt, julgran 149 kr
Kruka – YRSNÖ kruka 29 kr
Paradisäpplen – grannen 
Silvertråd – hobbyaffär

Så här gör du:
Stoppa granen i en kruka. Snurra fast silvertråd på äppleskaften och häng upp. Julestämning på sekunden. Dessutom underhållsfritt.

Fotograf: Minna Mercke Schmidt

Designerporträtt: Industriromantiker

$
0
0

Gunnel Sahlin är en industriromantiker och samlar på bruksglas, apotekarflaskor och färgglada knappar. Det är samlingar som inspirerar henne i arbetet som designer. Hennes senaste vas för IKEA heter ÄLSKLIG.

 

Vad är det som är så fascinerande med glas?
– Det är ett härligt och snabbt material att arbeta med och det passar mitt temperament. Man är med i processen och formar det under tiden man arbetar. Mina projekt börjar ofta med en längtan efter en viss färgskala som jag sedan använder för att bryta av klarglaset.

Berätta om din senaste produkt för IKEA? 
– Det är en vas som heter ÄLSKLIG. Jag ville att färgen skulle bli som en del av formen och förstärka den. Vasen är en dekoration i sig och behöver inte ställas undan när blomman vissnat. Man kan sätta en enkel kvist eller en blomma i den, eller låta den stå tom. 

Är glas ett trendigt material?
– Glas är ett hantverk och i dag har hantverk blivit intressant igen. Jag tror att det finns en trygghet i hantverket. Det har dock en annan innebörd är för trettio år sedan. I dag arbetar de yngre mer designorienterat med glas. 

Samlar du på glas? 
– Jag är en samlare av stora mått. Jag samlar på anonym design, apotekarglas, flaskor, enkla skålar, bruksgrejor med funktion. Det som kommer i min väg och skapar ett begär i mig köper jag. Jag har en 150 kvadratmeter vind på mitt hus.

Vad finner inspireras du av just nu?
– Jag är inte en just nu–människa. Istället har jag byggt upp min egen lilla värld och har små samlingar som jag tar fram och inspireras av. De är min näringsreserv. Det kan vara allt från en samling skålar till en kollektion färgglada knappar. Jag har alltid varit en industriromantiker och tyckte om att gå och skrota på soptippar som liten.

ÄLSKLIG vas 79 kr, ÄLSKLIG vas 129 kr

Tusen juleljus

$
0
0

Så här års går det åt massor av stearinljus i våra hem. Mörka vinterkvällar och morgnar då solen aldrig tycks vilja gå upp är levande ljus ett enkelt sätt fylla hemmet med värme och stämning.

Men det är viktigt att komma ihåg att alla ljus kan vara farliga om de inte hanteras på rätt sätt. Olycksrisken minskar om du följer de säkerhetsanvisningar som alltid finns på de ljusförpackningar som IKEA säljer. Här kommer några tips och råd för säkrare ljusanvändning:

- Undvik dropp och sotning genom att inte utsätta ljusen för drag. Placera dem inte heller för nära varann eller någon annan värmekälla.

- Placera alltid ljusen på behörigt avstånd från gardiner, dekorationer och annat som kan fatta eld. Det är också viktigt att ljusstake och tillbehör är gjorda av värmetåliga och brandsäkra material. Undvik med andra ord vitmossa och garntomtar i adventsljusstaken!

- Ställ aldrig ljus där de lätt kan vältas omkull, eller på platser som är inom räckhåll för barn och husdjur. Om du har katt så tänk på att katter tycker om fönsterbrädor!

- Blockljus brinner ojämnt eller sotar om kanten på ljuset blir högre än veken. Släck ljuset och skär ner kanterna medan de fortfarande är mjuka och lätta att skära.

- Lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt. Släck dem alltid när du lämnar rummet!
Visste du att..?
Ibland får vi på IKEA frågor om varför värmeljuset eller ljuskoppen slocknar och inte går att tända igen, trots att det finns stearin kvar.

För att ett värmeljus ska brinna helt slut måste allt vax bli flytande, och vaxet måste befinna sig i kontakt med veken. Om ljuset bara eldas korta stunder i taget kommer det aldrig att hinna bli tillräckligt varmt för att smälta allt vax ända ut till kanten. Då blir hålet djupare för varje gång man tänder ljuset. Det blir också mer vax kvar om ljuset står svalt, t ex i ett fönster eller i en hållare av stål eller sten. Prova att placera ljusen på olika platser, men tänk på säkerheten! 

Vad gäller ljuskoppar är svaret att alla ljuskoppar av glas från IKEA är utformade för att slockna när det fortfarande finns lite stearin kvar i koppen. Detta minskar risken för att ljuset överhettas och flammar upp. Överhettning kan också leda till att glaskoppen spricker. Därför slocknar ljusen av sig själva.


Duka folkloristiskt!

$
0
0

Aldrig är vi närmre våra rötter och traditioner än i juletid, så låt de vita väggarna ta ledigt och pynta med en riktig julbonad! Det är inte svårt alls, jultextilen IDGRAN STJÄRNA, design Edholm/Ullenius passar perfekt i stilen.

De varma klara färgerna i mattor och bord värmer dig och dina gäster till rätt stämning runt bordet. Här har furubordet SVALBO fått en lackröd bordsskiva och fina julstrumpor. Det kan du läsa mer om i inlägget DIY - ditt eget julbord. Duka med fina juliga kökshanddukar med bård som servetter, och fyll hela bordet med ljuslyktor, doftande hyacinter och apelsiner med kryddiga nejlikor. Och som kronan på verket, en röd filtgran i riktig folkloristisk anda!

Anna L-B, Livet hemma redaktionen
IDGRAN STJÄRNA 29 kr/m, BISLEV randig matta i bomull finns i tre storlekar 199-599 kr, SVALBO matbord 1295 kr, BERTIL stol i furu 299 kr, SIGURD röd bänk 599 kr, LUDDE fårskinn 229 kr, IDGRAN kudde med broderade hjärtan 129 kr, SNÖDRIVA kökshandduk 39 kr/2 st, BRÄCKE ljuslykta 39 kr, RÖNÅS ljuslykta 29 kr, NÄSVIS svart ljusstake 49 kr för set om 3. IKEA PS KROG tallrik/mugg/skål 119 kr, finns i svart och vitt. Det ståtliga hornen på väggen har tillhört en dovhjort.

Foto: Nina Broberg

Redaktionens julklappstips del 2

$
0
0

I år vill jag gärna ge bort klassiska klappar som håller i längden, både vad gäller design och funktion. Jag slår in dom i KVARNVIK lådor och boxar, som blir en del av paketet, se Packa in fint. Och roligast och bäst blir det som alltid att ge bort något man själv tycker mycket om!

Anna L-B, Livet hemma redaktionenHär är några favoriter jag lägger under granen

1. BLOMSTER ljusstake, 99 kr för tre, är fina ihop med sina olika höjder, och det klara glaset skimrar stämningsfullt när ljusen är tända. Lägg gärna till ett knippe ljus i paketet. Se BLOMSTER i Ge bort julstämning 

2. I augusti kom serien MYCKET, små skålar i duvblått och grått, med en formstark bladform som gör den rolig att duka med. De allra minsta är också de finaste tycker jag. Ge bort ett helt dussin för runt hundralappen (9 kr st), en riktigt prisvärd och användbar julklapp. Se MYCKET mer av skålarna i Duka med nya former

3. Jag har alltid haft ett gott öga till tekannan VÄRME 79 kr, vit och  minimalistisk och lekfull i formen, liksom på väg framåt! Det blir en fin kombo med några goda teer i paketet. Se VÄRME kannan i inlägget Vitt som värmer

4. PRÄNT lådan 99 kr i krispig plywood, blir ett smycke i hyllan, på golvet eller var än du ställer den. Se hur lätt du kan göra en lekfyll hyllning till PRÄNT, årets mest populära DIY på Livet hemma! Kanske ett helt kit att slå in i paketet? 

5. Pläden URSULA 249 kr, i beige eller vit 100% bomull och trendig  kabelstickning, blir skön att mysa under på jullovet.

6. Kudden EIVOR 79 kr, design Kajsa Aronson, väcker barndomsminnen hos mig. De svarta tecknade linjerna känns som de hämtat uttryck och inspiration från 60-talets formspråk. Se mer av EIVOR serien i inlägget Textil berättarkonst

7. Den underbara GOSIG GOLDEN 99 kr, är en trogen tröst- och lekkompis. Och köper du ett gosedjur före den 24 december så bidrar du med 10 kr till kampanjen Soft toys som stöder UNICEFs arbete för barns utbildning. Läs mer om det i Tillsammans hjälper vi barnen

8. Gunnel Sahlin, en av mina favoritformgivare på IKEA har i år gjort serien HASSELNÖT, lätta och skimrande krukor i aluminum. Välj på den svarta med insida av guld eller den helt i silver. Finns i tre storlekar, 149-379 kr. Se mer av krukan i En stilig höst med HASSELNÖT

Packa in fint

$
0
0

Det är roligt att ge bort julklappar med tanke och omsorg om både innehåll och utsida. Det blir det där lilla extra att lägga under granen. Packa in dina finaste gåvor med textil känsla så blir paketet en del av gåvan!

Här vi använt lådor och boxar från serien KVARNVIK, stadiga pappkartonger i både runda och raka former, inklädda med slitstark juteväv i mörkblått och natur. Ett paket som håller länge önskar jag mig till jul...

Anna L-B, Livet hemma redaktionen
KVARNVIK stor låda 99 kr, KVARNVIK rund ask 139 kr för set om 3, URSULA kuddfodral 129 kr, YRSNÖ presentask silverfärgad 9 kr för de små och 19 för de stora (finns även i guld), YRSNÖ julkulor set om 50 st, 79 kr, YRSNÖ kronor i silver eller guld 49 kr/3 st.
KVARNVIK rund ask 139 kr för set om 3, SKYN serveringsskål i porslin 59 kr/2 st.
KVARNVIK låda 99 kr , 38 x 29 x 15 cm, LEENDE karaff 59 kr.
VÅRLIGT kökshandduk 49 kr/ 2 st, är vackra att packa in med, här runt SKIR champageglas 89 kr/ 2 st.

 

Hemma hos inredaren, del 1

$
0
0

Här bor en livsnjutare som tycker om att laga mat och att bjuda hem folk. Hemmet går helt i vitt och är mycket ombonat. Stilen hittade hon långt innan hon flyttade in i lägenheten från 1883 i centrala Stockholm.

- För mig är det här harmoni. Basen är alltid vit med lite svart och beige och en accentfärg i rött eller äpplegrönt. Det är en modern stil, säger lägenhetsinnehavaren.
Den runda mattan binder ihop rummet och mjukar upp de raka linjerna. Den svarta vasen IKEA PS JONSBERG av Hella Jongerius sticker ut i samlingen på bänken.

I vardagsrummet finns det plats för många gäster. En KARLSTAD schäslong, en IKEA PS AUGUST dagbädd och en stor härlig vit soffa bildar en cirkel så att gästerna ska kunna se varandra och umgås. På väggen hänger FAKTUM horisontella väggskåp med vita APPLÅD luckor i dubbla rader. Skåpen döljer leksaker för gästande barn, datatrassel och till och med en bar!

- Jag försöker utnyttja höjden så mycket som möjligt och den här förvaringslösningen är vilsam med sina stängda luckor. Jag tar bara fram det jag gillar just nu, säger hon.

Det gäller även konsten. På tavellister och bänkar blandas fotografier från 60-talet med affischer och tavlor som hon har gjort själv. En enda tavla är uppspikad permanent. 

På två låga bänkar som tidigare funnits i sortimentet på IKEA står en samling vita vaser i olika storlekar, former och material. Att samla saker i grupp är ett smart inredningsknep som också skapar lugn. 

- Det här är den lugna stilen som jag behöver. Ibland blir det någon färg som gör intåg i textilier men basen är alltid vit. För mig är detta mer en livsstil än en inredningsstil.
En ny favorit är arbetslampan TISDAG som har LED-lampa som är bra för miljön. Hyacinterna och tazetterna i grupper är julblommorna som skapar rätt stämning för årstiden.

Det vackra burspråket lägger man märke till redan från gatan. Här står arbetsskivan VIKA AMON på bockarna VIKA LERBERG. Det flyttas lätt ut i rummet när det kommer middagsgäster. Stolarna ROXÖ är stapelbara och står till vardags i den inre hallen som också är bibliotek. Att fundera ut vilka behov man har och sedan inreda efter dem är lägenhetsinnehavarens bästa inredningstips.

- Börja med att fundera på dina behov. Du kanske som jag har massor av böcker eller så har du fem serviser eller en skosamling som ska få plats? Det viktigt att få luft och rymd också, så se till att sprida förvaringen utan att det blir obalans. Kuddar, skinn och plädar gör stilen mjukare och mer ombonad!
Byråerna i sovrummet är vintage som följt lägenhetsinnehavaren genom livet. Här har hon staplat dem ovanpå varandra för att utnyttja takhöjden. Neonskylten är ett fynd från en kuriosabutik. Den gamla kontakten är utbytt och en dimmer ger ett snällare ljus.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen


Fotograf: Nina Broberg 

En riktig pysselfröken

$
0
0

Pippi-klänningar av stuvbitar, bilbanor av spillvirke eller dinosauriemössor av fleecefilt. Förskolläraren och pysselproffset Hanna Berild kan förvandla vad som helst till roliga leksaker. Låt dig inspireras av hennes värld!

På gården till Finnboda förskola i Nacka möts man av flaggspel och pimpade klätterställningar. Svarta brädor målade med vita mittlinjer är banor till leksaksbilar. Inne på avdelningen Fören finns en hel hylla med omtyckta utklädningskläder som Hanna har sytt av gamla t-shirts och stuvbitar.

– Både killar och tjejer gillar Pippi-klänningarna. Och så tycker de om klackskorna som låter. Barnen har så mycket fantasi, en röd sjal blev Rödluvan häromdagen, säger Hanna.
Pysselproffset Hanna Berild är förskollärare med inriktning bild, slöjd och teknik. På fritiden syr hon gärna barnkläder, märket heter Krokomillan.
Barnens favoritgarderob! Begagnade klä-ut-kläder pimpade med textil och älskad väska av metervaran ANNAMOA 69 kr/m.
– Det tar tid att sy och det gäller att öva, säger Hanna. Men en Pippi-klänning tror jag att de flesta kan lyckas med! Det går snabbt och är riktigt enkelt. Vävplasten LIALOTTA i prickigt är pysselsmart. Avtorkbar och tål spill! SY sytråd kostar 19 kr/ 4 st.

Hon sydde fast färgglada tygbitar lite slarvigt på t-shirtarna, precis så som Pippi Långstrump har på sin klänning, och så blev det Pippi-klänningar. En t-shirt med kattmönster fick en svans och vips var en kattdräkt född. Och en gammal urtvättad fleecefilt har förvandlats till finfina mössor som får barnen att känna sig som dinosaurier. 

– Här är man omringad av barn och mitt uppe i leken varje dag. Då snappar man upp vad de leker och märker deras intresse. Så kom dinosaurievärlden till, säger Hanna. 

Barnen på Fören har fått bygga en egen värld av saker som Hanna och hennes kollegor har återvunnit.

– Jag gillar att ta vad man har. Till dinovärlden hittade jag balkonggräs som vi satte på lastpallar. Förskolans kock Jason gav oss fruktbackar och olika förpackningar som annars skulle slängas. Barnen målade träd, grottor och himmel. Och det gav mersmak. Nu frågar barnen efter en ny värld att bygga!

Det är en kick för barnen att prata om vad de ska få vara med och bygga och sen att få använda det – att världen blir deras egen. Och eftersom de har byggt världen själva är de stolta och rädda om den. Hanna tipsar om att gå till grovsoporna och kolla om du själv vill återvinna och bygga en spännande värld att leka i.

– Ha ett öppet sinne! På söndagar kan man hitta mycket frigolit efter att folk har köpt ny elektronik under helgen. Frigolit är lätt att arbeta med och kan till exempel bli flygplan och moln. Och har någon målat om hemma blir det ofta täckpapp över. Det kan bli målarduk till barnen.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

Se även Hanna Berilds fina pepparkaksdräkter!

Fotograf: Andreas Slättner 

Ett paket att sitta på!

$
0
0

Brodösen Karin Holmberg har pimpat pallen SOLSTA PÄLLBO så att den ser ut som ett härligt, juligt paket. En extra sittplats när tjocka släkten kommer på besök! Och något du enkelt kan göra själv med band eller tygremsor.

- Nåla fast banden direkt på pallen så att de hamnar rätt och sy för hand eller på maskin. Lägg gärna till en egen detalj eller varför inte klä om hela pallen i nytt tyg? Lapptäcke kan bli fint. Ja, det kan bli en hel serie pallar, säger Karin Holmberg.  

Hon har skrivit den omtyckta boken ”Karins broderier” och driver Brodösens blogg som innehåller massor av inspirerande broderier och annat pyssel. Hon säger att kreativitet föder kreativitet.

- Alla kan inte bygga en pall, men de allra flesta kan pimpa den personligt, säger Karin. Vi har ett behov av att vara kreativa och det är kul när fler och fler upptäcker vad man kan göra med IKEA produkter.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

Kika även på brodösens ulliga julkudde!
SOLSTA PÄLLBO har avtagbar och maskintvättbar klädsel i tre olika färger, kostar 129 kr. Blir en härlig julklapp att både få och sitta på.

Fotograf: Patric Johansson 

Julig rödkål

$
0
0

Alla har sina favoriter och måsten på julbordet. Förutom skinka, rimmad lax och sill måste jag ha rödkål - en riktig klassiker. Här är ett enkelt rödkålsrecept som doftar ljuvligt av kanel, rött vin och stjärnanis.

Ett ljust fat på fot passar bra till den mörkröda kålen och sticker ut bland alla andra godsaker. Att använda sig av råvaror och ingredienser som dekoration på julbordet är kul, vackra kanelstänger, röda äpplen eller rödkål - ett vackrare kålhuvud finns nog inte.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma
YRSNÖ Skål, vit 79 kr, DELIKAT Serveringsbestick 2 delar, rostfritt stål 99 kr, SNÖDRIVA Kökshandduk, blandade färger 39 kr / 2 styck

 

Rödkål

1 st rödkålshuvud, ca 500 g
1 st gul lök, tunt skivad
2 st syrliga äpplen
2 dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
2 msk svartvinbärssaft
2 msk sirap
1 st kanelstång
2 st lagerblad
3 st stjärnanis
5 st hela eller malda kryddnejlikor
salt och vitpeppar

Så här gör du
Strimla kålen och löken och fräs med smör i en stor gryta. Tärna äpplena, tillsätt äpple, vin, vinäger, svartvinbärssaft, kryddor och salt. Koka under lock på svag värme i ca 50 minuter. Rör med jämna mellanrum, salta och peppra.


Lilla Smakskolan del 3

$
0
0

Här kommer tredje och sista delen i Lilla Smakskolan! Tina bjuder på tips & trix för julbordet och säger att vi ska våga släppa sargen. Lycka till i köket i jul!

Har du missat de andra två delarna av Lilla Smakskolan? Här hittar du Del 1 och Del 2

Skimrande ljus

$
0
0

Henrik Preutz har formgivit ljuslyktan YRSNÖ som strålar sött i vintermörkret. Placera ut dem i rummet eller gruppera på ett bord, en liten lykta passar överallt.

Att inreda med många små ljuskällor höjer stämningen hemma och klarglas i kombination med vackra detaljer får det levande ljuset att tindra vackert.
YRSNÖ Värmeljushållare, klarglas 19 kr

Redaktionens julklappstips del 3

$
0
0

Från gjutjärn till ull och trä – i min julklappssäck finns både mjuka och hårda klappar. Jag gillar att ge bort saker som fyller en funktion och har fin design. Här har jag valt ut några av mina personliga favoriter.

Nina, Livet Hemma-redaktionen

FAVORIT stekgryta i gjutjärn 459 kr, är en given klapp till alla som gillar att laga mustiga grytor, stekar och storkok. Blir ett riktigt träningspass för tomten dessutom.

För den som har ett öga för kul design passar skålen TRÅDIG 199 kr, en riktig färgkick om du väljer den röda. Lika fin är den i vitt.

BJÖRKEFALL ljusstake i vitt stengods 59 kr, är en personlig favorit som alltid kan stå framme. Fin som den är eller dekorerad med granris, polkagrisar, eller ett vackert band i örat är den kul att ge bort, gärna tillsammans med en bunt med ljus. Kanske med samma vackra band runt?

I textilserien HENNY finns det här sobra och snygga påslakanet HENNY RUTA 249 kr. Lägg till ullpläden HENNY 399 kr. Med sitt härliga vågiga mönster blir det en fin accent över sängen eller i soffan. Den står redan på min egen önskelista…

Boken SY – ÄLSKA TEXTIL, 79 kr (IKEA FAMILY pris), är full av helt underbara bilder som får mig att längta efter mer textil. En bok att inspireras och bli glad av.

En riktig favorit som funkar med såväl julens amaryllis som en bunt syrener i maj är IKEA PS BRUNN vas av designern Gunnel Sahlin 199 kr, som flirtar med allmoge och fick inspiration av en traditionell spann.

För minstingen som älskar bilar i alla former passar LILLABO fordon 99 kr/3 st. Med olika delar är det möjligt att skapa olika kombinationer, och att de är i massivt trä passar bra – då tål de lite tuffa tag.

Efterlängtade gäster

$
0
0

Juletider handlar om att umgås med sina nära och kära. Kanske kommer hela tjocka släkten på besök eller din bästa vän. Visa hur mycket du längtat med ett litet gästkit.

En egen necessär fylld med sköna tvålar, varma tofflor, mjuka handdukar och ett härligt ljus med doft av vanilj - nästan som på ett hotell. Eller varför inte en bra bok och lite choklad som man kan koppla av med mellan allt julstök. Förhoppningsvis känner sig gästerna ompysslade och alldeles extra välkomna. 

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma
FRÄJEN gästhandduk, grå 19 kr, NJUTA morgontofflor, blandade färger 39 kr, BLADVASS påslakan 1 örngott, vit, blå 29 kr, TINDRA doftljus i glas, natur 39 kr, tvålpump ur SEMVIK badrumsset 4 delar, rostfritt stål 129 kr, DOFTA potpurri i ask, doftande ljusbrun, mörkbrun 29 kr, BLOMSTER vas, klarglas 19 kr.

Spetsa till bordet

$
0
0

Låt säsongens festligheter gå i romantikens tecken! Blanda julens glitter med lite Hollywoodglamour och få en ovanligt lyckad kombination. Spetsig metervara blir duk och vintageinspirerat porslin och glas sätter stilen.

Strössla bordet med nipper och vackra ting. Parfymflaskor, smycken och julhängen blir en del av dukningen. Leta i ditt eget eller mormors smyckeskrin efter bijouterier att dekorera med och låt dessa skatter bli bordets mitt.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen
På bordet ligger På bordet ligger IDGRAN SPETS metervara 39 kr/m, vi har dukat med ARV assiett off-white 19 kr och ARV BRÖLLOP serveringsfat 69 kr för set om 2, NÄRHET dessertvinsglas och NÄRHET vitvinsglas 35 kr st, MYCKET skål i grått 9 kr, YNGAREN glasskål 39 kr, YNGAREN flaska 99 kr för set om 3, YRSNÖ kronor 49 kr/3 st, YRSNÖ dekoration i silver 29 kr/12 st finns även i guld, YNGSJÖ värmeljushållare 25 kr/3 st. Övrigt nipper ur gömmorna!

Foto: Nina Broberg

Viewing all 2507 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>